Ordförandes hälsning

Gamlakarleby Manskör är 109 år och lever fortfarande. Vi vet att åldringar nuförtiden lever allt längre, men vår kör mår förvånansvärt bra  och får fortfarande nya sångare. Det klarar inte alla 109 åringar av!

Vår dirigent Martti Laitinen  har arbetade med kören sedan 2018 och det  gjorde GM till en bättre kör. Detta säger jag inte med Kokkoliensisk blyg-samhet, utan för att vår publik har sagt det. Nu har Marttis arbete och andra uppgifter gjort att han slutar. Vi tackar honom ödmjukt och hjärtligt för allt det han gjort för GM. Från och med 1.1. 2024  leds GM av sin nya dirigent Susanna Mäkelä. Vi hälsar henne välkommen och hoppas på gott samarbete. Körens medelålder kan fortsättningsvis sjunka eftersom Susanna är bara 40 år. Men visst är det så att åldern är bara ett tal. Man är så ung som man känner sig. GM är på gång !   Vi är tillbaka i det nya normala.Vi välkomnar nya och gamla sångare till kören. Övningarna hålls onsdagar kl 18.30 på Jungsborg.   Ni  kan få ett smakprov på hur det lät vid vårkonserten 2022 om ni går in på GM:s facebook sida. Sångfesten i Helsingfors hade en liten skara deltagare från GM. "Lillan sjack men tät", som det heter på vårt hemlands vilda tungomål. Vid Sångartinget i Ekenäs i maj 2023 medverkade 17 sångare från GM till allas vår glädje. tillsammans med ca 200 manssångare  från hela Svensk-Finland. Bejublade konserter hölls i Ekenäs kyrka och i en gammal industrihall i Billnäs.

Vår tidning Nattens Dagblad utkom  med nr 88  "med gamla och nya oförskämtheter"  På allmänhetens i Svensk-Finland begäran har Nattens Dagblad - Första Boken och - Nattens Dagblad andra Boken, med ett  urval ur NaDa tidningarna getts ut. Kören tillhandahåller dem.Vi konstaterar med glädje att många finlandssvenskar vill gå i Språkbadsskolan för "grund-språåtji". Om det mot förmodan skulle finnas någon som ännu inte skaffat sig dessa dyrgripar är det på tiden att göra det nu för upplagan håller på att ta slut och någon ny lär det inte bli.  108 åriga GM sjunger vidare. Tillsvidare gör vi det inte på sista versen!  Den som lever får se. Vi lever i hoppet.

GM fyller allt jämt en viktig funktion som kultur- och traditionsbärare i vår goda stad och det svenska Finland med, vill vi anspråkslöst påpeka.

GM är ortens enda svenskspråkiga manskör.

Vi har en krävande, inspirerande  och kunnig dirigent.

Vi bjuder på sångarglädje, kamratskap, humor och gemenskap.

Vi ordnar trevliga korvaftnar och konsertresor.

Fortsättningsvis tror vi att vi kan utvecklas som sångare             

Vi sjunger gammalt och nytt.

Hellre och bra.

 

Lars Junell

ordförande